Menu

Filatelia: 25 år i Grønland

You are here

16/09/2014 - 15:00

I 1989 blev der taget en politisk beslutning om at flytte Filatelia fra København til Tasiilaq. Hjemtagelsen skete dermed 5 år før resten af Grønlands Postvæsen blev hjemtaget.

Den 1. september i 1989 blev der ansat 20 lokale medarbejdere til produktion og fordeling hos Filatelia i Tasiilaq.

Det var således at møblerne var undervejs med skib fra Danmark, og deres første opgave var indretningen af kontorlokalerne. Det mindes Karé og Orpa, der i mandags den 1. september fejrede deres 25 års jubilæum. De var nemlig blandt de medarbejdere, der var med til opstarten af Filatelia i Tasiilaq.

Det første år var det dog kun produktions- og fordelingsdelen, der blev flyttet. Året efter fulgte kundetjenesten trop med en håndfuld servicemedarbejdere fra Danmark, de fik nye kollegaer og blev en del af det skønne østgrønlandske samfund i Tasiilaq.

 

Det er et stykke vej fra København til Tasiilaq

Jo, der er lang vej fra de asfalterede motorveje ved København, med et utal af flyafgange og ankomster, til Grønlands østkyst, som er et af de mest ufremkommelige steder i verden, med ekstreme vejrforhold og store massive ismasser.

Logistisk set så er transporten af post til og fra Tasiilaq en udfordring. Her spiller en del faktorer ind: Foruden de ekstreme vejrforhold, bidrager det begrænsede antal flyvninger, især om vinteren, til at postgangen i denne del af verden, ikke altid er så hurtig og effektiv som ønsket.

 

Naturen har magten

I Kulusuk skal både post, fragt og passagerer skifte til en helikopter, der flyver dem det sidste stykke vej til Tasiilaq. Turen tager kun ti minutter. Alligevel kan forsinkelser også opstå på dette stadie. Trods den korte afstand kan der være store vejrforskelle mellem Kulusuk og Tasiilaq, hvilket kan betyde, at de sidste 10 minutter - bliver den mest tidskrævende del af den lange rejse fra omverdenen til Tasiilaq. 

Uanset hvor udfordrende det kan være at være underlagt disse til tider ekstreme forhold, er TELE-POST stolte over, at have base i vores lille østgrønlandske lokalsamfund.

Der er meget langt til Tasiilaq – men posten vil ankomme og blive afsendt igen.

Af Hjørdis Viberg.