Menu

Læs om frimærkeprogram 2017

You are here

Frimærkeprogrammet 2017

Af Per Svendsen, Postdirektør

Ukiortaami pilluaritsi – Godt Nytår. Jeg håber, at du og dine er kommet godt ind i det.

Jeg glæder mig over at kunne præsentere de 22 nye frimærker, som POST Greenland vil udgive i løbet af dette år. Som det er blevet fast tradition, opdeler vi det i tre årlige udgivelser: En i januar, en i maj og en i oktober.

23. januar 2017
”Grønland under Anden Verdenskrig” er titlen på vores nye store serie, som vi startede for knap tre måneder siden. Naja Rosing-Asvid er kvinden, der igennem ti frimærkemotiver, frem til 2020, vil fortælle om verdenskrigen set gennem grønlændernes øjne. Vi er nået til det fjerde frimærke i serien, som udkommer i helark, trykt i kombineret offset og lasergravure. Gravuren igennem hele serien er af legendariske Martin Mörck.

Musikken har en markant placering i Grønlands kultur og historie. Derfor er det naturligt, at vi dedikerer en hel serie til musik i Grønland. Camilla Nielsen, som en del af vores samlere vil kende fra tidligere frimærker, har skabt i alt seks flotte motiver, som reflekterer den grønlandske musik igennem seks forskellige epoker. Frimærkerne udkommer i helark, trykt i offset.

Multikunstneren Miki Jacobsen har siden 1992 beriget os med sin frimærkekunst. I fjor udsendte vi de tre første mærker i serien ”Sport i Grønland”, skabt af Miki. Den 23. januar afrunder vi sportsserien med de sidste tre frimærker, som illustrerer yderligere tre store årlige idrætsbegiveheder i Grønland. Offset er trykmetoden, og mærkerne udkommer i både helark og miniark.

1. maj 2017
Årets tillægsværdifrimærke sælges til fordel for Kofoeds Skole, som for nylig har oprettet en afdeling af deres skole i Nuuk. Konceptet for skolen er lige som i København. Det vil sige, at Kofoeds Skole i Nuuk hjælper socialt udsatte mennesker til et bedre liv. Frimærket udkommer i både helark og miniark – og udsendes i abonnementet af 15. maj. Kunstneren Niels ”Mo” Motzfeldt er manden bag motivet.

15. maj 2017
Siden 1995 har Buuti Pedersen skabt frimærker for POST Greenland. Hun er således kvinden og kunstneren bag vores to EUROPA-frimærker i 2017. Det fælles tema i PostEurop er: Slotte. Hvordan Buuti løser denne kunstneriske opgave i en grønlandsk kontekst, glæder vi os til at afsløre med disse to frimærker. De udkommer i helark og småark trykt på gummieret papir, og i et selvklæbende hæfte.

”Øde stationer” er titlen på en ny serie, som sætter fokus på den historie, som anlæggene på de øde stationer rundt om i Grønland kan fortælle os i dag. Til at fortælle historien om de øde stationer på frimærke har vi allieret os med blandt andre Grønlands Nationalmuseum & Arkiv og flere kunstnere. Frimærkerne udkommer i helark og trykkes i offset.

En anden ny serie er ”Gamle pengesedler”. I starten af 1900-tallet anvendtes i KGH, Kongelige Grønlandske Handel, særlige pengesedler. Disse var fremstillet i stentryk og havde gyldighed på handelsstederne i Grønland. Bertil Skov Jørgsen er kunstneren, der har tegnet og graveret denne serie. Frimærkerne trykkes i kombineret offset og lasergravure og udkommer i helark og miniark.

Årets Sepac-frimærke udgives i henhold til temaet ”Lokal brugskunst”. De 13 medlemmer af de små europæiske postvæsners sammenslutning vælger alle i 2017 at udgive frimærker i denne serie – til samme fælles tema. I skrivende stund er kunstneren til dette frimærke ikke udpeget af POST Greenland. Vores Sepac-frimærket udkommer som altid i helark og trykkes i offset.

Den 10. juni 2017 kan vores regentpar fejre guldbryllup. Det markerer vi med et stort, flot frimærke. De nærmere oplysninger om dette frimærke offentliggøres til foråret, når udgivelsen nærmer sig. Frimærket udkommer i helark og miniark.

27. oktober 2017
Det franske antarktiske territorium, TAAF, har en flora og fauna, som er meget lig Grønlands. Det markerer vi med to flotte frimærker i en fællesudgivelse med dette lille postvæsen. Begge frimærker, som udkommer i helark og miniark, er tegnet og graveret af Martin Mörck. Trykmetoden er kombineret offset og lasergravure.

Den unge kunstner Ivínguak’ Stork Høegh får frimærkedebut med to frimærker i den nye serie ”Miljø i Grønland”. Hun blev født i Aasiaat i 1982 og har blandt andet markeret sig med iøjefaldende digitale fotokollager, akryl og blandede medieteknikker. Frimærkerne trykkes i offset og udkommer i helark.

Julie Hardenberg har, modsat Ivínguak’, tegnet frimærker i flere år. Årets to julefrimærker er skabt af denne etablerede kunstner og forfatter, hvis navn er kendt uden for landets grænser. Som det er tradition, udkommer julefrimærkerne både i helark, trykt på gummieret papir, og i et selvklæbende hæfte.

Traditionen tro afrundes frimærkeåret med årsmappen, hvori samtlige 22 frimærker og fem miniark er indsat. Jeg vil ønske dig god fornøjelse med vores frimærker i 2017.

 

Frimærkeprogram 2017