Menu

Pulaartut på nyt frimærke

You are here

12/06/2015 - 09:26

Traditioner og nytænkning mødes på otte nye frimærker fra TELE-POST

To af de otte frimærker, som TELE-POST udgiver den 13. maj 2015, illustrerer det traditionelle grønlandske snorespil pulaartut. På et af frimærkerne ses den traditionelle udgave af snorespillet med figurerne af en mand og en kvinde. Fotokunstværket er udført af Bolatta Silis-Høegh, som fortæller: - Jeg synes, det var en sjov tanke at vise, at børn stadigvæk leger de samme lege som før.

Snorespillet pulaartut anvendes den dag i dag. Pulaartut betyder dem, der besøger hinanden, og spillet går ud på at den ene af de to figurer, der hænger i snorene, skal besøge den anden. Det er et sindrigt udviklet snorespil, og det er ret udfordrende at få den ene figur til at besøge den anden ved at trække i snorene.  Uden at binde dem op.

Det andet nye frimærke, som også viser pulaartut, er Julie Hardenbergs nye fortolkning af samme. På hendes frimærke ses henholdsvis to kvindefigurer ved siden af hinanden, og to mandefigurer. Temaet for dette frimærke er Gay Pride. - Jeg har valgt at tage udgangspunkt i det grønlandske legetøj pulaartut, da det på finurlig vis fortæller os, at man også skal bruge sin list for at lykkes med kærligheden, fortæller Julie.

Arrangøren af Nuuk Gaypride, Nuka Bisgaard, udtaler: - Mange sten er blevet flyttet på vejen, for at nå frem til det samfund, som vi har i Grønland i dag. Et samfund, som også inkluderer et LGBT-miljø med lesbiske, bøsser, biseksuelle og transpersoner.

De øvrige frimærker, der udgives i dag, viser fly fra det tidligere Grønlandsfly, SAS og canadiske First Air. De sidste to nye frimærker er nye mærker i den populære dagligserie med Hendes Majestæt Dronningens portræt. Fly- og dagligseriefrimærkerne er alle tegnet og graveret af norske Martin Mörck.

Læs nærmere om disse nye frimærker i POST Greenlands blad, Greenland Collector, som kan downloades i PDF-format, på dansk, engelsk og tysk, på www.stamps.gl.

For yderligere oplysninger kontakt frimærkechef Allan Pertti Frandsen på mobil +299 59 87 55 eller apf@telepost.gl og/eller kommunikationschef Ivalo Egede, på mobil +299 53 07 56 eller ivalo@telepost.gl.